Bevezető | Szappankészítés alapanyagai |
Elindítom a szappanalapanyagshop.hu blogját, amelyben elsőként a szappankészítés alapanyagairól fogok írni.
A téma hosszúsága miatt több cikkre tagolom a témát:
- Olajok Bevezető
- Magolajok I. (argánolaj, babassu olaj, barnarizs olaj, csipkebogyómag olaj, dióolaj, frakcionált kókuszolaj, gránátalmamag olaj, jojoba olaj GOLDEN, napraforgó olaj)
- Magolajok II. (kendermagolaj, finomított kókuszolaj, szűz kókuszolaj, makadámdióolaj, mandulaolaj, Őszibarackmagolaj)
- Magolajok III. (pálmaolaj, pisztácia olaj, ricinus olaj, sárgabarackmag olaj, sárgarépamag olaj, szezámolaj, szilvamag olaj, szőlőmag olaj)
- Gyümölcshúsból és levélből készült olajok, Macerátumok (avokádó olaj, olíva olaj, olívapomace olaj, babérolaj, körömvirág kivonat, sárgarépa kivonat)
Szappankészítés alapanyagai: Olajok Bevezető
Mielőtt belevágnánk a témába, azok kedvéért akik még csak most kacérkodnak a szappankészítés gondolatával, egy kis bevezető:
A legelső kérdés, amit feltehetünk szappankészítés kapcsán: Mi a szappan?
Itt most egy komolyabb hangvételű szakmai leírás következik, amit jó, ha átolvasunk akkor is ha hobbi szinten foglalkozunk szappankészítéssel.
Kémiailag a szappan egy sónak tekinthető. A zsírok, olajok kémiai szerkezetükben úgynevezett trilgiceridek: zsírsavak glicerinnel alkotott vegyületei. Ezek a fő komponensek, mellettük számos egyéb összetevő is megtalálható, ez okozza az olajok sokszínűségét. A minor komponensek adják a zsírok, olajok, illatát, ízét, színét, vitamin tartalmát. A finomított olajokból általában ezeket a komponenseket eltávolítják, valamint a triglicerideket is kémiai szerkezet alapján szétválogatják.
A glicerin három szénatomból álló, 3-értékű alkohol. Ez a három alkohol funkciós csoport kémiai kötést (észter-kötés) alkot a különböző zsírsavakkal.
A zsírsavak különböző hosszúságú, telített, vagy telítetlen karbonsavak. A karbonsav funkciós csoport képez kémiai kötést a glicerin három hidroxil-csoportjával, így alakul ki a triglicerid. A szénatomok száma alapján, valamint a telítetlen (kettős) kötések számának és a szénláncban való elhelyezkedésének köszönhető a zsírsavak változatossága.
A sokféle zsírsav tehát a glicerinnel kémiai kötésben van, egy glicerin három zsírsavval képez kémiai kötést, ráadásul egy glicerin akár háromféle zsírsavval is kapcsolódhat. Emiatt ismerhetünk számos különböző olajat és zsírt.
A szappankészítés során a lúg (Nátrium-hidroxid, NaOH) ezt a kémiai kötést bontja meg, ezzel felszabadítva a glicerint, a zsírsavak karboxil-csoportja pedig a lúggal sót képez. Vagyis a szappan különböző zsírsavak nátrium sói. Szappankészítés során nem csak ezt a sót állítjuk elő, hanem emellett a felszabaduló glicerin is a szappanmasszában marad, ami ilyen mennyiségben bőrápoló hatást fejt ki. Ezen felül még a természetes olajokban lévő egyéb, el nem szappanosítható összetevők is jótékony bőrtápláló hatást adhatnak a szappannak.
Milyen alapanyagokra van szükségünk egyáltalán, ha szappant szeretnénk készíteni?
- zsiradékokra
- valamilyen folyadékra, oldószerre
- Nátrium-hidroxidra (NaOH)
Zsírok
Szappant zsiradékok (amik lehetnek állati és növényi eredetűek is) bármilyen kombinációjából készíthetünk, elvileg. A gyakorlatban természetesen ettől egy kicsit bonyolultabb a dolog. Elsőként fontos megemlíteni, hogy a szappankészítésben használt zsiradékok két fő típusát különböztetjük meg: a bázis zsiradékokat és a kiegészítő zsiradékokat. A különválasztás nem annyira éles, mint első látásra tűnik. Bizonyos zsiradékok esetében az adott recept határozza meg, hogy egy adott zsiradék éppen bázis vagy kiegészítő kategóriába esik.
Bázis zsiradékok
Ezek adják a zsiradékok zömét a szappanban. Azt fontos már az elején tisztázni, hogy 1 fajta zsiradékból ritkán készítünk szappant, mert igen kevés olyan olaj van, ami önmagában jó szappant eredményez. (Természetesen vannak kivételek, mint például az olíva olaj, ami alkalmas önmagában is szappankészítéshez, de az elkészítése alaposabb felkészültséget igényel.)
Kiegészítő zsiradékok
Nevezhetjük őket tápláló olajoknak is. Ezek minden esetben azért kerülnek a szappanokba, hogy különleges tápanyagaikkal hozzájáruljanak bőrünk egészségéhez. Szappankészítéskor a különleges olajok/vajak az úgynevezett SF (Super Fat). A Super Fat a szappankészítésben azt a zsiradékmennyiséget jelenti, amit a felhasznált lúg nem szappanosít el. Tehát az SF lényegében a zsírtöbbletet jelenti. Szükség pedig azért van rá, mert szappanos mosakodás során a lúgos kémhatású szappan kissé megbontja a bőrünk lipid-rétegét. Itt jön képbe a Super Fat, vagyis a „feleslegben ”lévő olajok/vajak/zsírok. A bennük lévő bőrtápláló hatóanyagok így könnyebben felszívódnak és egyúttal visszakerül rá a megfelelő mennyiségű olaj is. Az SF nélkül készült szappanok inkább mosószappanok, tisztálkodásra nem alkalmasak.
Fontos, hogy a következőkben felsorolt olajok tulajdonságai sok esetben nagyon hasonlóak. Ahhoz, hogy pontosan el tudjuk dönteni, hogy melyiket szeretnénk felhasználni, ez a kiindulási alap. Ezen felül figyelembe kell még venni például az elszappanosodási számokat, vagy az elszappanosított zsiradékok bőrre gyakorolt hatásait.